Dövme Hakkında

pexels photo 838696 - Dövme Hakkında

DÖVMENİN AMACI

Hintler, Japonlar, Amerika Yerlileri ve Afrika’daki bazı kabileler dövmeyi bir süs olarak yaparlarsa da pek çok toplumda dövmenin hastalıklara ve kötü ruhlara karşı koruyucu bir tılsım (nazarlık) olarak uygulandığı, bireyin toplumdaki konumunu (köle, efendi, ergen, işçi, asker) vurgulamak için kullanıldığı bilinmektedir.

DÖVMENİN TARİHİ

Dövme yapma geleneği hayli eskidir. MÖ 2000’lerde Eski Mısır toplumunda dövmenin yapıldığı mumyalardan anlaşılmıştır. Mısırlıların dışında Britonların, Galyalıların ve Trakların da dövmeleri vardı. Eski Yunanlar ve Romalılar, “barbarlara özgü bir uğraş” saydıkları dövmeyi suçlulara ile kölelere yaparlardı. Hıristiyanlık inancında dövme yasaklanmıştı. Buna karşın ilk Hıristiyanlar, bedenlerine İsa’nın adını ya da haç desenleri taşıyan dövmeler yaptırmışlardır. Aradan yüzyıllar geçince Avrupalılar dövmeyi unuttular. 18. yüzyıl sonlarında denizaşırı gezilerde Amerika Yerlilerinde ve Polinezyalılarda dövmeyle yeniden karşılaştılar. Avrupa dilleri, dövme karşılığı olan tattoo sözcüğünü Tahiti dilindeki tautau kelimesinden almıştır. Dövme 20. yüzyılınbaşlarından sonra, özellikle denizciler arasında yaygınlık kazandı.

Romantik duyguları, yurtseverliği ya da dindarlığı belirtmek amacıyla dövme yaygın olarak kullanıldı ve günümüzde de kullanılmaktadır. Ama hijyene önem verilmediği ve AIDS gibi bazı hastalıkları bulaştırdığı gerekçesiyle lisanssız dövme yapmaya yasal sınırlamalar getirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

DÖVMENİN UYGULANIŞI

Dövme yapımında değişik yöntemler kullanılır. Bir tür dövmede sivri uçlu kemik, boynuz ya da çelik iğne deriye hafifçe batırılır ve açılan delikler boyayla doldurulur. Açılan deliklerden boyaya batırılmış iplik geçirilerek de dövme yapılabilir.

Günümüzde modern yöntemler ile yapılan dövme ise, yukarıda bahsedilen yöntemlere nazaran daha az acır ve sağlık açısından daha az zararlı olan boyar maddeler ile yapılır. Dövme yapımında kullanılan makineler sayesinde yüksek devirle girip çıkan iğne düzeneği deri üzerinde bir kalemle çizim yapılıyormuş gibi rahat bir uygulamadır.

DÖVME BAKIMI

Dövmenizin kısa sürede iyileşmesi için dövme yaptırdıktan sonra üzerine sarılmış olan streç filmi, 2 saat sonra çıkarıp antibakteriyel bir sabun ve ılık suyla yıkayın, daha sonra dövme bakım kremi veya Bepanthol Baby kullanın. 15 gün boyunca günde 3-4 defa kremi kullanmaya devam edin.

Dövmenize bakım yaparken elinin temiz olmalıdır. Dövme bölgesi iğnelerle tahriş olduğundan mikrop kapmaya açık bir haldedir. Kirli ellerle sürülen krem sonucunda mikrop kapabilir.

1 hafta boyunca deniz, havuz, sauna, solaryuma girmeyin. İyileşene kadar da direkt güneş ışığına maruz bırakmayın.

Duş almak istediğinizde dövme yapılan bölgeye vazelin sürüp üstünü de streç film ile sarıp rahatlıkla banyo yapabilirsiniz.

Dövmenizin uzun yıllar ilk günkü görünümüne yakın kalması için güneşlenirken +30 faktörlü koruma kremi kullanmanız önerilir.

Dövmenizin iyileşme sürecinde o bölgenin kaşınması, soyulması, kızarması normaldir ama eğer kaşıyıp soyarsanız dövmeye zarar verebilirsiniz.

Dövmeyi tahriş edecek pamuklu, yünlü ve dar kıyafetler giymeyiniz.

Değerlendirin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir